UCAPAN SELAMAT HARI JURURAWAT TAHUN 2024 DARI PRESIDEN SANA


Asalamualaikum w.b.t, Salam Sejahtera dan Salam Malaysia Madani

Kepada semua Jururawat diseluruh Negeri Sabah dan semua individu yang bergelar Jururawat dimana sahaja anda berada

Saya amat bersyukur sekali lagi berkesempatan untuk mengungkap ucapan Selamat Hari Jururawat kepada semua jururawat samada yang masih bertugas dan telah bersara dari perkhidmatan. Sebagai pesara jururawat saya merasa amat bangga kerana disebalik penat jerih, tekanan dan kekangan semasa
bertugas ada pihak yang mengiktirafkan jasa dan sumbangan seorang insan bergelar Jururawat dengan mengadakan sambutan pada 12 Mei setiap tahun.

Seperti kelaziman International Council Of Nursing akan menyediakan tema-tema sesuai dengan perkembangan semasa. Pada tahun ini tema yang telah diangkat adalah “Our Nurses Our Future, The Economic Power of Care”. Tema ini amat besar maknanya yang mana ia menekankan manafaat kepada
ekonomi dan kesejahteraan sosial sesebuah negara hasil daripada pembangunan dalam bidang Kejururawatan.

Pemilihan tema ini amat sesuai kerana didalam penyampaian perkhidmatan kesihatan kepada rakyat, jururawat adalah profesyen yang mendominasi sektor Kesihatan sehingga mereka diumpamakan sebagai ‘tulang belakang’ sistem Kesihatan negara.

Kemahiran dan kepakaran yang diperolehi melalui latihan dan pengalaman “hands on” membuatkan seorang jururawat amat diperlukan untuk memulakan sesuatu perkhidmatan baru samada di hospital dan di Kesihatan awam.

Senario yang sama juga berlaku di hospital swasta dimana jururawat yang berkemahiran serta berpengalaman menyumbang nilai tambah kepada organisasi tersebut.

Walaubagaimanapun, kita di negeri Sabah khususnya masih mengalami kekurangan jururawat baik di hospital mahu pun di klinik-klinik Kesihatan. Kita amat mengharapkan Kerajaan akan terus menyokong profesyen kejururawatan dengan meningkatkan bilangan jawatan jururawat dan seterusnya memperkasakan profesyen kejururawatan seiring perkembangan sektor perubatan dunia.

Saya juga mengharapkan kepada seluruh warga jururawat didalam dan diluar Negeri Sabah untuk terus komited dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang insan yang berjiwa besar, empati, berdaya saing dan berdedikasi dalam penjagaan dan rawatan kepada pesakit. Disamping itu jururawat harus mematuhi Standard Operating Prosedur semasa menjalankan rawatan bagi memastikan rawatan yang diberikan tetap berkualiti dan mengelakkan aduan dari pesakit serta penjaga.

Kepada yang ingin memperkasakan ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam profesyen mulia ini saya menggalakkan anda untuk menyambung pengajian mengikut kemampuan dan keperluan maisng-masing seperti Latihan Pos Basik, ijazah dan sarjana sehingga keperingkat PhD.

Saya mewakili Persatuan merakamkan ucapan syabas dan tahniah kepada warga jururawat di mana saja anda bertugas , anda ibarat sebatang lilin yang menerangi kegelapan malam. Sewajarnya jururawat layak diberikan pengiktirafan seperti sambutan pada hari ini. Teruskan sokongan anda kepada Persatuan Jururawat Sabah (SANA)

Dikesempatan ini juga saya ingin mengucapkan tahniah kepada ahli-ahli Persatuan Jururawat yang baru sahaja terpilih dan dilantik sebagai Ahli Jawatan Kuasa Induk SANA untuk tempoh tahun 2024-2026.

“SELAMAT HARI JURURAWAT”

Daripada:
Hajah Tumble bt Ngadiran @ Tomblow
PRESIDEN SANA (2024-2026)

Posted on 12 May 2024Sabah Nurses Association, Lot 13-3, Block B, Lintas Square, Jalan Lintas, 88300, Kota Kinabalu Sabah

Disclaimer: SANA shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website


© 2024 - Sabah Nurses Association. Powered by CAL Computer Learning Centre