UCAPAN SELAMAT HARI JURURAWAT TAHUN 2023 DARI PRESIDEN SANAAsalamualaikum wbkt, Salam Sejahtera, Salam Malaysia Madani dan Salam Sabah Maju Jaya

Syukur Alhamdulilah ke hadrat Ilahi kerana atas limpah rahmatnya sekali lagi kita dapat bersama-sama menyambut Hari Jururawat Antarabangsa yang diraikan pada 12 Mei setiap tahun sempena dengan kelahiran Florence Nightangle “The Founder of Modern Nursing“

Tema yang dipilih oleh International Council Of Nursing (ICN) pada tahun ini sangat bermakna kepada warga Jururawat iaitu “Our Nurses Our Future”. Pilihan tema ini amat bertepatan dengan senario sekarang dimana kekurangan tenaga jururawat dialami secara global.

Semua maklum Jururawat adalah tulang belakang kepada sistem perkhidmatan kesihatan dan merupakan sumber tenaga kerja yang terbesar baik di KKM atau pun di fasiliti swasta. Jururawat bukan sahaja berada dibarisan hadapan tetapi sebagai “pillar” kepada setiap jenis perkhidmatan yang terdapat samada di hospital atau fasiliti kesihatan awam.

Peranan jururawat lebih menyerlah semasa pandemik Covid 19 dimana jururawat berada dibarisan hadapan bersama-sama berjuang menentang musuh yang tidak kelihatan dengan petugas kesihatan yang lain. Warga jururawat tetap cekal dan tabah menempuhi segala jenis cabaran seperti berhadapan dengan penularan penyakit berjangkit, karenah pelanggan yang semakin bijak serta cabaran media sosial media tanpa mengira keselamatan diri mereka.

Berlandaskan peranan besar yang digalas oleh para jururawat secara tidak langsung jururawat juga sebagai Leader (pemimpin) dalam lingkungan kerjaya mereka seperti menyelaras sesuatu aktiviti di hospital atau klinik. Contohnya para Jururawat di lapangan klinikal di hospital sudah sinonim dengan gelaran Team Leader dalam aktiviti penjagaan pesakit. Seorang Jururawat Masyarakat juga mempunyai peranan sebagai seorang ketua atau pemimpin di klinik kesihatan tempat dia bertugas.

Tanpa mengira gred hakiki, skop tugas mereka dan berbekal pengalaman serta kemahiran yang diasah sejak tamat latihan seorang jururawat secara semulajadi akan berkembang menjadi seorang Pemimpin.

Kita memerlukan warga jururawat hari ini untuk terus memimpin dan mendidik masyarakat bagi memastikan kesihatan mereka terjamin selagi hayat dikandung badan.

Sempena sambutan Hari Jururawat tahun ini saya mewakili Persatuan ingin menyeru kepada semua warga jururawat terus berusaha melengkapkan diri masing-masing dengan ilmu pengetahuan agar lebih mampan berhadapan dengan cabaran globalisasi yang bakal melanda pada masa akan datang.

Bagi yang masih mampu untuk belajar rebutlah peluang untuk mengambil Pos Basik, Ijazah serta Sarjana Kejururawatan atau ke peringkat PhD agar lebih berdaya saing dan in sya allah suatu hari nanti warga jururawat dipandang tinggi dan disegani oleh masyarakat.

Kepada jururawat yang telah bersara,anda masih boleh menyumbang kepada sistem kesihatan dengan mengikuti aktiviti-aktiviti “Outreach” kesihatan serta sentiasa memberikan bimbingan dan motivasi kepada jururawat generasi muda.

Pesanan kepada semua jururawat yang masih bertugas agar menjaga tatasusila serta nilai-nilai murni seorang jururawat yang “Caring” walaupun dimana anda bertugas dan sentiasa menjaga kesihatan sendiri. Sentiasa bekerjasama dengan anggota kesihatan yang lain sebagai satu pasukan demi merealisasikan misi dan misi Kementerian Kesihatan. Jururawat memainkan peranan penting dalam mengubah takrif kesihatan rakyat sejagat dan jasa mu tetap dikenang sampai bila-bila dan andalah pemimpin masa hadapan.

Akhir kalam, terima kasih atas pengorbanan anda Seumpama lilin yang menerangi kegelapan dan teruskan sokongan Tuan/Puan kepada Persatuan Jururawat Sabah (SANA)

Happy Nurses Day, ”Our Nurses Our Future”

Ingatan Ikhlas daripada:

Presiden SANA

Ahli EXCO SANA (2022-2024)

Posted on 12 May 2023Sabah Nurses Association, Lot 13-3, Block B, Lintas Square, Jalan Lintas, 88300, Kota Kinabalu Sabah

Disclaimer: SANA shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website


© 2024 - Sabah Nurses Association. Powered by CAL Computer Learning Centre